Castellum (De Meern)

Kroonjuweel van Museum Hoge Woerd is het schip ‘De Meern 1’ dat in 2003 in Leidsche Rijn is opgegraven. Het is het meest compleet bewaarde Romeinse rivierschip dat in Noordwest-Europa is gevonden. Anders dan de meeste vergelijkbare vaartuigen die we uit de Romeinse tijd kennen, werd dit schip niet kaal gesloopt en afgedankt: het ging in vol bedrijf ten onder…

De Meern 1 is rond het jaar 190 vergaan op een kronkelige zijtak van de Rijn, mogelijk als gevolg van een navigeer fout. Daardoor bleef een groot deel van de scheepsinventaris en persoonlijke eigendommen van de schipper bewaard in de kajuit, waaronder een unieke collectie gereedschappen. Hiermee geeft ‘De Meern 1’ een verrassend inkijkje in het leven aan boord van een binnenvaartschip op de grensrivier van het Romeinse rijk. Daarnaast komt de bezoeker alles te weten over de rol die dit soort schepen speelde bij de bevoorrading van de Romeinse grens (limes).

LEDSign heeft de eer mogen krijgen om deze unieke archeologische opgraving te mogen aanlichten van de onderzijde. Voorwaarde van de klant hierin was dat er geen kleurverschil in de flex strippen onderling zou zitten en dat de CRI waarde boven de 90 zou liggen. Op flex strippen werden de zware glas schotten geplaatst, dus goede kwaliteit en lange levensduur is hierbij van groot belang. Verder hebben wij de kantoren en gangen voorzien van Downlighters en zijn in het magazijn krachtige verstraler en tri-proof armaturen geïnstalleerd. Een project om trots op te zijn.